November försvann...

Min uppdatering under november månad har inte varit den bästa, jag vet. Det beror nog framförallt på att allt helt plötsligt har börjat gå så fort samt att jag fortfarande (!) inte fått internet. Dagarna slutar innan de börjar och jag pluggar alldeles för lite. Ett enkelt konstaterande som jag bör göra något åt inom en snar framtid. Just nu läggs dock mest energi på att hinna lära in texter och melodier till vår julkonsert den 9 december, samt ett par Luciatåg som kommer förgylla tillvaron för några väl utvalda Münchenbor. Vi ska bland annat sjunga för tysk-svenska föreningen på Hilton och på Konsulatet. Ni som råkar ha vägarna förbi den 9:e är förresten hjärtligt välkomna på konserten, se information nedan.


image64

Annars har jag hunnit med lite av varje. Jag och Emelie var på Bremenfansens pub "Bremen Enklave" och såg Bremen - Lazio med vår handledare från praktiken. Bremen förlorade så stämningen var väl inte på topp. Jag och Rosi har bakat kanelbullar (med pärlsocker importerat från Sverige) och jag släpade ut stackars Christine (Erasmusstudent från Luxemburg) till Feldkirchen i jakt på en inomhusgolfhall som uppenbarligen inte låg där. Där gick vi i tre decimeter snö med våra golfbagar och såg nog allmänt bortkomna ut. Inte konstigt att alla tittade lite snett på oss. Emma och jag har också hittat en squashhall där vi spelar en gång i veckan. Måste bara lite kort inflika att sportmanship här i Tyskland inte har riktigt samma innebörd som hemma. Mitt i squashhallen finns nämligen en bar där man innan/under/efter matchen tar en (eller flera) starköl och röker ett par cigaretter. Känns oerhört malplacerat men hallarna är fina och det finns bastu. Den 1 december är det en squashcup som jag funderar på att vara med i. Jag har ju förvisso inte spelat en riktig match sen jag var junior och spelade SM i Malmö så det kan kanske inte är någon bra idé trots allt... det får nog bli ett besök till Nürnberg istället och en av Tysklands mest anrika julmarknader.


Förra veckan var vi på Bayrischer Hof (finaste och dyraste hotellet i München) för att titta på en kompis till Rosi som sjöng. Bandet heter "Hot Coockies" och de var jättebra. Repertoaren bestod av 60-talshits och de framfördes väldigt professionellt. Sen att två glas vin kostade lika mycket som om man hade köpt 15 flaskor i affären var helt enkelt en bonus...

   
Claire och Christine i mitten och Rosi och Angie som shakar loss till höger!


På torsdagen var vi på vår gamla "stamrestaurang" från i våras - Enchilada. Det var mycket gemytligt, god mat, stora drinkar och trevligt sällskap. Emelies pojkvän var på besök, och trots att han var ensam kille bland tolv tjejer verkade han ha roligt ändå... Dagen efter kom Sara, som pluggar i Dresden för tillfället. Vi ville självklart visa lite äkta bayersk kultur så det blev Hofbräuhaus på kvällen och jag tror Sara var nöjd för hon fick se Lederhosen "in action" samt dricka äkta bayersk Weissbier. Kvällen avslutades på en lite mystisk bar, där huvudattraktionen var vattenpipor med diverse olika smaker. Men istället för rök i slang höll vi oss dock till hederlig vätska i glas. På lördagen hade vi en mysig stadstur, med alla juldekorationer, allt folk och lukt av brända mandlar och kanel kom vi i riktig julstämning. Sara fick dessutom visa prov på sin förmåga att pruta när vi besökte en second-handbutik vid Karlsplatz. Hon var uppenbarligen bra på det för hon fick sin väska för 15 Euro istället för 22. (Fast frågan är om det egentligen inte var försäljerskan som skötte det hela, eller vad säger du Sara?!) På kvällen träffades vi hemma hos Emma, och tanken var att vi skulle ut och dansa. Det blev dock ganska sent och när klockan var lite efter 1 på natten var det dags att komma iväg. Jag, Sara och Andreas var de tappra som fortfarande orkade leta upp ett dansgolv. Att hitta utestället M-Park var lättare sagt än gjort. Vi gick och gick och gick... och på vägen upplevde vi många roliga saker. Bland annat vet vi nu att utanför postcentralen finns det massa kaniner som springer omkring på nätterna, vi vet också att det går en jättelång mur där som man inte kan komma över samt att det är kallt att gå i bara strumpbyxor i 55 minuter när det är minusgrader. Det sista hade jag ju kunnat konstatera redan innan, men vad gör man? Till slut kom vi i alla fall fram och fick dansa loss frosten ur armar och ben på tre olika dansgolv fram till sextiden på morgonen då vi tog morgonens andra U-bahn hem. En intressant men rolig kväll sammanfattningsvis.

     


Om lite drygt tre veckor bär det av hemåt för julledighet och träffa alla som jag börjar sakna mycket nu. Vi ses snart!


Från bayersk folkdans till MTV Awards

Ja, det kanske låter konstigt men så här var det. Emma och jag hade tänkt gå till Hochschulsport (en sportanläggning för studenter i Olympiapark). Jag skulle köpa ett terminskort och Emma skulle gå på gymmet och ett pass med bayersk folkdans. Jag, som fick min cykel när mamma och pappa kom ner, cyklade till Olympiapark och träffade Emma vid tunnelbanan. Hon hade i sin tur hade träffat några andra utbytesstudenter som vi kände sen tidigare och de hade berättat att de skulle på publikcasting för MTV Awards som går av stapeln i Olympia-Halle den 1 november. Vi, som försökt få tag på biljetter utan lyckat resultat, tänkte att det kunde vara vår chans att faktiskt få gå. Sagt och gjort, efter lite köande, fotografering och ifyllande av formulär blev vi insläppta i ett litet rum där vi fick visa förmåga på att klappa i händerna högt samt skrika så högt vi kunde. De tyckte tydligen att vi var bra på det, så på igår var vi på MTV Awards som "casted audience". Hade bästa platserna vid scenen... Snoop hade Lederhoosen, Amy Winehouse var hög som ett hus, Tokio Hotell blev väldigt blöta i sitt regn och Nelly Fortado snubblade i sin klänning...

 

image59
Vi laddade upp med lite Sekt... 


 

      

Wintersemester har börjat

Det känns som jag har varit här så länge, men först nu börjar alla kurserna på universitetet. Nästan alla registreringar är klara nu (återstår gör bara den på juridiska fakulteten nästa vecka, för de skulle ju inte kunna dela information med huvudkontoret!). Mitt bankkonto fungerar också efter diverse brev och papper fram och tillbaka. Jag valde SEB för att jag, i ett svagt ögonblick, tänkte att det kanske skulle likna de svenska systemen, men icke! Jag öppnade kontot på bankens kontor, fick efter några dagar ett brev med kortet i (vilket inte fungerar fortfarande), efter ytterligare ett par dagar kom det ett brev till med en PIN-kod, sen var jag tvungen att skicka tillbaka ett brev för att konfirmera att jag erhållit koden. Då fick jag ett brev med en aktiveringskod. För några dagar sedan kom då en lista med massa numrerade (!) nummer på. Denna lista användes till att aktivera internetbanken och för att göra ärenden över internet. För att kortet ska aktiveras måste jag nog få ett brev. Suck...

image47
Ett av alla papper jag skrivit på...

Men som sagt har föreläsningarna börjat. Det första som bör uppmärksammas med detta tyska universitet är att alla byggnader är väldigt fina - men gamla. Detta innebär i sin tur att luftkonditionering och allt som har med bra luft att göra överhuvudtaget inte existerar. Eftersom de flesta föreläsningarna hålls i överfulla salar blir klimatet efter ett tag snarlikt det som kan återfinnas i regnskogsområden, det vill säga luftfuktigheten blir ganska påtaglig och temperaturen ligger högt över det normala för centrala Europa vid denna årstid. Men jag vänjer mig antagligen. Jag har valt att gå på sju olika kurser, egentligen behöver jag bara fem, men det finns så många som verkar intressanta. För att få ett så kallat "Zertifikat" vilket är gångbart som intyg i Tyskland, läser man tre introduktionskurser i tysk straffrätt, civilrätt och offentligrätt. Dessutom läser jag två bolagsrättskurser och eftersom vi skrev vår c-uppsats i detta ämne känns det som jag har någorlunda bra förutsättningar för att förstå det mesta i alla fall. De andra två kurserna är europeisk affärsrätt och internationell affärsengelska. Föreläsaren i engelskan är så otroligt lik Bridget Jones, både i utseende och i sättet, sig så jag sitter med ett leende på läpparna hela föreläsningen igenom... Ytterligare kan konstateras att föreläsarna underlättar undervisningen med mycket bra exempel som gör att studenterna kan ta till sig informationen lättare. På bolagsrätten i förrgår till exempel, förklarade Herr Dr. Prof. Fastrich (ja, titlar ÄR viktigt) att kapitalet i ett GmbH kan jämföras vid en öl, där själva ölen symboliserar det fasta kapitalet och skummet det rörliga. När kapitalet sjunker under skummranden drabbas borgenärernas säkerhet och man måste fylla på ölen. Se så lätt det kan bli med konkreta exempel!

image48

Utanför universitetet efter en föreläsning i förra veckan, nästan 20 grader varmt!

Mamma och pappa har varit på besök i några dagar. Jag som brett på ordentligt om vilket fint och varmt väder vi har haft här (för det har vi ju faktiskt, bildbevis ovan) kände mig lite dum när vi hade runt tre grader, snöblandat regn och snålblåst alla dagar de var här. Så istället för att spela golf besökte vi Tegernsee där det hade kommit 70 cm snö på ca 1500 meters höjd! Det var en konstig känsla att pulsa omkring i massa snö när jag för några dagar sedan gick i t-shirt. Men jag har nu klarat av säsongens första snöboll, snöängel och Glühwein, bara det! Mina kära föräldrar tillbringade också en dag på IKEA för att kunna göra en "Extreme-Room-Makeover" av mitt lilla rum på ca 20 kvadratmeter, men de lyckades faktiskt. Nu behöver jag inte använda mig av institutionslysröret i taket och har en skön matta på det kalla golvet. Bokhyllan "BILLY" stoltserar också vid ena väggen och väntar bara på att fyllas av tysk doktrin och lagtexter.

   

     
Härliga vinterbilder från den 21 oktober


RSS 2.0