Ehh...

Offentligrätt är säkert lätt.. om man hade förstått något!

"Freiheit ist immer auch die Freiheit des Stärkeren; Gleichheit
ist immer auch die Gleichheit des Schwächeren. Vor diesem
Hintergrund bedeutet ein Mehr an Freiheit ein Weniger an
Gleichheit und ein Mehr an Gleichheit ein Weniger an Freiheit"

"Frihet är alltid också de starkas frihet; Likhet är alltid också
de svagas likhet. Mot denna bakgrund betyder mer åt frihet
mindre åt likhet och mer åt likhet mindre åt frihet"


Vems likhet är vems frihet och varför är det mindre frihet om man är lik, eller är man lik om man är fri? Jag känner mig inte fri för imorgon kommer jag vara så fängslad till mina böcker så det finns inte...


Ett inhopp i verkligheten

Ytterligare en tenta avklarad. Kändes ganska bra, men resultatet nästa vecka får visa om den känslan motsvarar verkligheten. Hade koncentrationssvårigheter resten av dagen och kunde inte plugga mycket offentligrätt som vi har på lördag. Istället blev det ett besök hos kören och första repet efter vinteruppehållet. Förberedelserna inför vårkonserten är i full gång och vi kommer nog lyckas få ihop ett vackert program i år också. Det är en rolig grupp svenska kören i München utgör. Alla har olika orsaker till varför man hamnat där. Burkhardt till exempel, tittade på Casablanca och blev förälskad i Ingrid Bergman när hon sjöng, och en svensk kör var det närmaste han kunde komma den sammansättningen. Jag kände att det var längesedan jag deltog i någon social verksamhet och använde min röst till något annat än att repetera prövningsscheman och rekvisit i diverse paragrafer. Det var skönt att få sjunga igen efter att inte ha fått någon musikalisk input de sista veckorna. Musik är underbart!

Skidåkning på hög nivå!

Så här kan det se ut när det är dåligt väder och man inte vågar vistas i backarna. Istället blir det filminspelning och nästan påkörning av en pistmaskin. Håll tillgodo!Nu lurar vi dom allt..

Imorgon är det söndag. Det innebär biblioteksproblem.

Men!

Vi har en plan B. Biblioteket på Deutsches Museum har öppet så det blir ingen trängsel på StaBi imorgon. Haha, nu kan alla andra hänga på låset vid 8 och kasta sig upp för trapporna för att få en plats medan vi lugnt traskar in vid 9-tiden på ett lugnt och skönt bibliotek på andra sidan stan..

Tänkte bjuda på en härlig bild av München. Om tre veckor befinner jag mig förhoppningsvis inte i staden utan på en alptopp. Längtar!

image93

Okej, det kunde den...

Vara svår alltså. Eller snarare diffus. Kom precis hem från tentan i Business English. Det låter ju fint, men frågan återstår. Vad har vi lärt oss? Ni ska få ett axplock av frågorna som jag i två timmar har försökt besvara...


A. Läs nedanstående platsannons. Skriv ett ansökningsbrev i punktform.

B. Ge 10 tips till din affärsbekannt som ska resa till Kina/Hongkong.

C. Antag att du är en affärsman som reser mycket. Vilka argument ska du lägga fram till din chef för att få resa i första klass när du flyger?

D. osv...


Öh, ja ni ser ju själva. Det kändes nästan som en sån här tenta man kan hitta på Skrattnet. Typ om ämnet hade varit musik: "Skriv en pianokonsert. Orkestrera och framför den med flöjt och trumma. Du finner ett piano under din stol." Ungefär så.

Nästa vecka är det allvar. Vi skriver i civilrätt och offentligrätt. För er som tog offentligrätten hemma i Linköping måste jag säga att Lindevall framstår som ett retoriskt geni i jämförelse med Herr Aulehner som vi har i offentligrätten här. Förra året hängde han upp tentan på betydelsen av ett ord i sakframställningen som knappt en juridikstuderande tysk skulle ha lagt märke till, och den här kursen är till för enbart utländska studenter. Undrar hur han tänkte då? Jag kommer vara väldigt psykiskt labil nästa fredagkväll har jag en känsla av. Jaja, men innan dess ska offentligrättsbiblioteket få äran att ha mig som besökare största delen av dess öppettider...

Nu ska vi unna oss att gå ut och ta en öl och tycka synd om oss själva i djupaste samförstånd.

Kärlek i StGB...

Idag skrev jag min första tyska tenta. I straffrätt. Vet inte riktigt vad jag ska säga. Antar att det gick relativt bra, dock är det jobbigt att skriva under sådan tidspress. Två timmar går oerhört snabbt. Om ett par veckor får vi reda på resultaten, då visar det sig om jag kan prestera utan att tänka efter...

När jag ändå är inne i straffrättssammanhang tänkte jag citera en straffrättsprofessor från München. Jag är införstådd med att det troligtvis bara är de som vet vad som faktiskt står i StGB (och som kan tyska) som kan tycka att detta är underhållande. Vet att det inskränker läsarkretsen en aning men...

"Du hast mich mit Deiner Schönheit geblendet (Paragraph 223
StGB "Körperverletzung") und mich zur Liebe verführt (Paragraph
182 StGB). Ich war wie berauscht (Paragraph 223a StGB "Vollrausch"
und Paragraph 316 "Trunkenheit im Verkehr") und ich dachte, ich
müsste explodieren (Paragraph 310b StGB "Herbeiführen einer
Explosion durch Kernenergie").

Ich bin Dir völlig ausgeliefert (Paragraph 178 StGB "Sexuelle
Nötigung") und bin nicht mehr Herr meiner selbst (Paragraph 239
StGB "Freiheitsberaubung"). Du hast mir meinen Verstand geraubt
(Paragraph 249 StGB) und mein Herz gestohlen (Paragraph 248a
StGB "Diebstahl und Unterschlagung geringwertiger Sachen").

Ich weiß wirklich nicht mehr, wo mir der Kopf steht (Paragraph 303
StGB "Sachbeschädigung" und Paragraph 305a "Zerstörung wichtiger
Arbeitsmittel")! Du hast mein Leben vergiftet (Paragraph 330a
StGB "Schwere Gefährdung durch Freisetzen von Giften")! Gib mir
mein Herz zurück (Paragraph 290 StGB "Unbefugter Gebrauch von
Fundsachen")"

Nu är det dags att ladda om för nästa tenta. På torsdag. Business English. Den kan väl inte vara så svår? Eller?

Praktiskt tillämpning av fri rörlighet för arbetstagare, en av de fyra grundfriheterna i EU, med inslag av försäkringsrätt!

Rättsläget är följande:

De två svenska studenterna E och E, som för tillfället vistas och bor i München pga av studier, söker arbete under de sex veckor de har lov mellan terminerna. Av reseföretaget Frosch Sportreisen, i det följande F, får de postiv respons och erbjuds arbete på sporthotellet Zwölferkogl i de österrikiska alperna. Då F inte har några personliga intervjuer i München erbjuds de båda studenterna telefonintervju istället. Denna genomförs ca tre veckor efter jobberbjudandet. Telefonsamtalet som genomförs av E, handlar uteslutande om informationsutbyte av detaljer kring arbetsförhållanden, ankomsttider och övriga arbetsvillkor. Parterna kommer överrens om när arbetet ska börja löpa för var och en av de två studenterna. Därefter avslutas samtalet.

Efter ca två veckor skickar studenterna ett mail till F med undran om när arbetsavtalet kan skrivas under. Samma dag får de svar tillbaka om att de trots allt inte får jobbet med begrundningen att de inte innehar någon tysk försäkring, vilket enligt F är nödvändigt för att F, som har sitt säte i Tyskland och skickar sina arbetstagare till utlandet, ska kunna betala ut lön. E och E, som tycker att detta är märkligt då de innehar det europeiska sjukförsäkringskortet, börjar genast nysta i problemet. De kontaktar Technische Krankenkasse, nedan T, som på ett mycket tillmötesgående sätt tar tag i studenternas fråga. Efter lite efterforskningar konstaterar T att E och E inte alls borde behöva en tysk försäkring. Flera sakförhållanden talar för detta, men i vilket fall faller ärendet under Knappschaft Krankenkasse, fortsättningsvis K, vilken är till för arbetsförhållanden som inte sträcker sig över två månader. En anmälan hos K torde sammanfattningsvis berättiga E och E att fortfarande ha ett anspråk på anställningen hos F.

Vi kallar det Krepper&Johansson-målet.

Fortsättning följer.


Morgonen i punktform

1. Väckarklockan ringer - jag går inte upp
2. Den ringer igen - går inte upp nu heller
3. Stänger av klockan - och går faktiskt upp
4. Äter en snabb frukost samtidigt som jag packar väskan med alla böcker
5. Klär på min snabbt
6. Sminkar mig snabbt
7. Fixar håret väldigt snabbt
8. Springer till u-bahn ännu snabbare
9. Hinner precis med
10. Får vänta mitt i tunneln för det är byggarbeten på spåren
11. Kommer tillslut fram till biblioteket
12. Det är fullt.
13. Måste åka hem igen
14. Upprepning av punkt 10
15. Kommer hem igen
16. Tänker plugga
17...men det går inte...

Weekend i Garmisch Partenkirchen

Ett välförtjänat avbrott i biblioteksbesöken. Helgen tillbringades i Garmisch Partenkirchen - Zugspitze, Tyskland högsta berg med sina 2 962 meter. Vi var 23 studenter från olika delar av världen som tog oss till de från München knappt två timmar belägna alptopparna. Första skiddagen bjöd inte på något vidare väder. Med cirka två meters sikt och snöfall var det ett bättre alternativ att hänga lite i restaurangen samt ta roliga kort. Emma och jag gjorde vårt bästa för att roa de övriga besökarna med diverse konster utanför baren.

     
Visst är vi smidiga (Observera att dessa konster utförs med pjäxor på!)

På lördagskvällen besökte vi en simhall för att värma upp våra kalla och stela muskler. Det var riktigt skönt. Det blev dessutom ett par stiliga hopp från hopptornen samt livsfarliga färder i rutschkanorna. Kvällen avslutades med lite gemenskap på Jugenherberget där vi bodde.

Söndagen verkade gå i samma anda som lördagen men som tur var sprack det upp framåt lunch och vi fick en underbar dag med härlig snö och gudomlig utsikt.

image88
Emma mitt i ett graciöst hopp...

image87
Högst uppe på Zugspitze. Här fanns Tysklands högst belägna Biergarten... bara det!


Sammanfattningsvis åkte vi hemåt relativt oskadda, det var bara stackars Ben som lyckades bryta sin arm på ett olyckligt sätt och tyvärr fortfarande är kvar på sjukhuset i Garmisch. Jag lyckades göra en störtdykning sista åket och är numera blå/lila på ena sidan. Annars är det bara träningsvärk av första graden och idag (måndag) kastades vi raskt tillbaka i studerandet. Åtta dagar till första tentan!

Lite funderingar bara...

1. Hjärtkirurger är trevliga

I lördags var Anna och jag och tog en öl på "Favorit Bar", en berlininspirerad lokal som man inte skulle sett  om man inte visste att den låg där. Ganska spartanskt inredd (dvs inte alls) men dock trevlig ändå. Några av Annas vänner skulle sluta upp lite senare men på grund av att det var fullt gick vi vidare till en annan liten bar i Glockenbach. Det var förvisso inte mindre folk där. För att kunna dricka en klunk ur sin ölflaska var man liksom tvungen att parera vart man kunde lyfta upp botten för att inte knocka någon - så trångt var det. Men det var mysigt och trevlig stämning. Annas bekanta droppade in så småningom. En liten söt ljushårig tjej kom i sällskap med en av grabbarna.. det kom senare till min kännedom att hon var 32 och färdig hjärtkirurg. Det visade sig också att samtliga i gänget var läkarstuderande och det blev en kväll i äkta Greys Anatomy anda.

2. Uteliggare är trevliga

Det kom fram en man i trasiga kläder till mig i tunnelbanan för ett par dagar sedan. Han sa något och jag hörde inte riktigt, trodde att han frågande om vägen, men i själva verket frågade han om jag kunde avvara ett par cent eller kanske en euro. Nu hade jag faktiskt inga mynt med mig och sa således att det kunde jag tyvärr inte. Då bugade han och sa "Då får jag önska Er en fortsatt trevlig dag och en underbar fortsättning på det nya året".. Är det bara jag som tycker att det kändes malplacerat... på ett trevligt sätt...

3. Min plattång exploderade på nyårsafton.. tur att gnistorna inte behagade hamna i mitt hår.


Tillbaka till tentaplugg

Nytt år, nya möjligheter. Möjligheterna inom de närmaste tre veckorna sträcker sig dock till biblioteket och tillbaka. Det är dags att tentaplugga. Det som man är så härligt bortskämd med hemma i Sverige, dvs ledig tid för att studera innan själva tentan, existerar inte här. Föreläsningarna håller på ända fram till tentatillfället. Men man får ju ta seden dit man kommer som det så vackert heter.

Nytt år sedan idag. Känns ju bra. Det blev dans inatt, somnade vid femtiden, och vad som hunnits med idag var ett besök på Starbucks med Anna, och nu är det väl bara att gå och lägga sig igen. Imorgon halv 9 kommer jag att befinna mig på biblioteket med Straffrättsböckerna i högsta hugg. Jag ska lära mig allt. Det mesta i alla fall.

Gott Nytt År på er alla!

image78

   
Tolvslaget på Rosis balkong!

RSS 2.0