Wintersemester har börjat

Det känns som jag har varit här så länge, men först nu börjar alla kurserna på universitetet. Nästan alla registreringar är klara nu (återstår gör bara den på juridiska fakulteten nästa vecka, för de skulle ju inte kunna dela information med huvudkontoret!). Mitt bankkonto fungerar också efter diverse brev och papper fram och tillbaka. Jag valde SEB för att jag, i ett svagt ögonblick, tänkte att det kanske skulle likna de svenska systemen, men icke! Jag öppnade kontot på bankens kontor, fick efter några dagar ett brev med kortet i (vilket inte fungerar fortfarande), efter ytterligare ett par dagar kom det ett brev till med en PIN-kod, sen var jag tvungen att skicka tillbaka ett brev för att konfirmera att jag erhållit koden. Då fick jag ett brev med en aktiveringskod. För några dagar sedan kom då en lista med massa numrerade (!) nummer på. Denna lista användes till att aktivera internetbanken och för att göra ärenden över internet. För att kortet ska aktiveras måste jag nog få ett brev. Suck...

image47
Ett av alla papper jag skrivit på...

Men som sagt har föreläsningarna börjat. Det första som bör uppmärksammas med detta tyska universitet är att alla byggnader är väldigt fina - men gamla. Detta innebär i sin tur att luftkonditionering och allt som har med bra luft att göra överhuvudtaget inte existerar. Eftersom de flesta föreläsningarna hålls i överfulla salar blir klimatet efter ett tag snarlikt det som kan återfinnas i regnskogsområden, det vill säga luftfuktigheten blir ganska påtaglig och temperaturen ligger högt över det normala för centrala Europa vid denna årstid. Men jag vänjer mig antagligen. Jag har valt att gå på sju olika kurser, egentligen behöver jag bara fem, men det finns så många som verkar intressanta. För att få ett så kallat "Zertifikat" vilket är gångbart som intyg i Tyskland, läser man tre introduktionskurser i tysk straffrätt, civilrätt och offentligrätt. Dessutom läser jag två bolagsrättskurser och eftersom vi skrev vår c-uppsats i detta ämne känns det som jag har någorlunda bra förutsättningar för att förstå det mesta i alla fall. De andra två kurserna är europeisk affärsrätt och internationell affärsengelska. Föreläsaren i engelskan är så otroligt lik Bridget Jones, både i utseende och i sättet, sig så jag sitter med ett leende på läpparna hela föreläsningen igenom... Ytterligare kan konstateras att föreläsarna underlättar undervisningen med mycket bra exempel som gör att studenterna kan ta till sig informationen lättare. På bolagsrätten i förrgår till exempel, förklarade Herr Dr. Prof. Fastrich (ja, titlar ÄR viktigt) att kapitalet i ett GmbH kan jämföras vid en öl, där själva ölen symboliserar det fasta kapitalet och skummet det rörliga. När kapitalet sjunker under skummranden drabbas borgenärernas säkerhet och man måste fylla på ölen. Se så lätt det kan bli med konkreta exempel!

image48

Utanför universitetet efter en föreläsning i förra veckan, nästan 20 grader varmt!

Mamma och pappa har varit på besök i några dagar. Jag som brett på ordentligt om vilket fint och varmt väder vi har haft här (för det har vi ju faktiskt, bildbevis ovan) kände mig lite dum när vi hade runt tre grader, snöblandat regn och snålblåst alla dagar de var här. Så istället för att spela golf besökte vi Tegernsee där det hade kommit 70 cm snö på ca 1500 meters höjd! Det var en konstig känsla att pulsa omkring i massa snö när jag för några dagar sedan gick i t-shirt. Men jag har nu klarat av säsongens första snöboll, snöängel och Glühwein, bara det! Mina kära föräldrar tillbringade också en dag på IKEA för att kunna göra en "Extreme-Room-Makeover" av mitt lilla rum på ca 20 kvadratmeter, men de lyckades faktiskt. Nu behöver jag inte använda mig av institutionslysröret i taket och har en skön matta på det kalla golvet. Bokhyllan "BILLY" stoltserar också vid ena väggen och väntar bara på att fyllas av tysk doktrin och lagtexter.

   

     
Härliga vinterbilder från den 21 oktober


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0